Egenvård

Sundh Tandvård - Tandvårdsförsäkring

Munhygien handlar om att göra tänderna rena från bakteriebeläggningar varje dag. Bakterier i munnen kan orsaka både hål i tänderna och tandköttsinflammation. Därför är det viktigt att såväl barn som vuxna borstar tänderna två gånger om dagen med tandborste och fluortandkräm. Dessutom behöver man som vuxen göra rent ordentligt mellan tänderna med hjälp av tandtråd, tandstickor eller mellanrumsborstar, helst en gång per dag. Med goda vanor och bra skötsel kan man hålla tänderna friska hela livet.

Tandborste. Välj en mjuk tandborste då en hård borste kan skada tänder eller tandkött.  Eltandborsten är är ett bra alternativ då den visat sig göra rent mer effektivt och är skonsammare mot tandköttet vilket motverkar tandborstskador.
Använd tandkräm med fluor och borsta med små gnuggande rörelser i minst två minuter. Ta in lite vatten i munnen och sila mellan tänderna så att tandkrämen kommer åt överallt. Bakterier trivs mellan tänderna där tandborsten inte kommer åt. Byt tandborste var 3e månad.

Tandtråd. Tandtråd är det bästa hjälpmedlet när tänderna sitter tätt. Tänk på att ta en tillräckligt lång bit tråd så blir det lättare att komma åt.

Mellanrumsborstar. Är jättebra om man har lite större mellanrum. Vi visar gärna vilken storlek som passar när du är här!

Tandstickor. Tandstickor finns i både trä och plast. De i plast är oftare lite lättare att använda. Stickan skall ha ett trekantigt tvärsnitt – runda stickor gör inte rent. Den platta änden skall ligga mot tandköttet.

Fluor. Fluor gör tandytan motståndskraftig. Det enklaste är att använda fluortandkräm två gånger om dagen. Om man har en ökad karies risk, vid t.ex vissa mediciner eller flera kronor eller broar kan man öka tillförseln på flera sätt. Vi  rekommendera att man kompletterar med fluorsköljning.

 

© 2019 Sundh Tandvård | Design by: ENFACTOR AB